Bedste fif mod forstoppelse hos baby

Baby med forstoppelse

Baby med forstoppelse

Mange babyer bøvler med maven. Nogle babyer tenderer eller har forstoppelse.

For min-barsel.dk har jeg skrevet artiklen “Babyzoneterapeutens bedste fif mod forstoppelse“.

Udover alle de fif mod forstoppelse, der er nævnt i artiklen, så har jeg lige et par fif mere fra aromaterapeut Kerstin Rutschko;

“Ja. det er rigtigt, også små børn har gavn af en god olie for at få systemet til at fungere.

Typisk er det olivenolie, som kan hjælpe med at få gang i maven.

Jeg kan ikke sige noget om alderen, men så snart barnet har fået introduceret fast føde og fordøjelsen er kommet i gang, kan man tilsætte lidt olie. måske ½ teskefuld til at starte med og op til en hel teske – afhængig af mavens reaktion på olien, selvfølgeligt.

Hvis maven er gået helt i stå, kan en desideret forstoppelse afhjælpes med hørfrøolie (samme mængde), den virker direkte på peristaltikken (tarmbevægelser), men kan til gengæld give diaré hvis man ikke doserer rigtigt.
Fede olier er jo madvarer som nærer og ikke “medicin ” som æteriske olier, barnets mave skal nok fortælle hvornår det er nok.

Uden på babys mave kan man bruge sortkommenolie til at massere maven med. Også helt små babyer kan tåle det, når maven slår knuder.

Brevkasse – om baby har svært ved søvn efter mad

Helles brevkasse er stedet hvor du får svar på spørgsmål om babyzoneterapi og andre emner relateret hertil. Brevkassespørgsmålet nedenfor kommer fra en mor til en søn som har svært ved at overgive sig til søvnen. Helle svarer på spørgsmålet.

Spørgsmålet til brevkassen: Hvad gøre jeg galt når jeg putter min søn om aftenen, når han har fået mad og så skal sove, da han har svært ved at over give sig til den dybe søvn

Svaret fra brevkassen: Tak for spørgsmålet til brevkassen Brevkasse – om baby har svært ved søvn efter mad.
Da din beskrivelse af problematikken er sparsom, så bliver det lidt i blinde, at jeg kan svare. Som udgangspunkt så er jeg sikker på, at du gør dit bedste for at hjælpe din søn til at sove efter mad. Hvor gammel er din søn?
Små børn kan godt lide faste rutiner. Sørg for ro den sidste times tid inden sengetid. Ingen vilde lege lige inden han skal i seng. Dernæst er der mange af de små som sætter pris på et varmt bad, lidt massage og måske en historie, alt efter alder, eller lidt blid godnat musik. Hvis han er lidt større, så fortæl kort, hvad der er sket i løbet af dagen. Det kan være en stor hjælp for mange børn.
Lad endelig døren stå åben, hvis din søn sover i sit eget værelse, så han kan høre, at I er der. Det er også min overbevisning, at små børn gerne vil sove, men der er noget andet som generer. Jeg kan anbefale jer at kontakte en zoneterapeut. Du kan finde den nærmeste på fdz.dk
Du kan måske også hente inspiration i en af de artikler jeg har skrevet om søvn:
– ”10 tips til en rolig putteseance”, udgivet på Barneguiden.dk
– ”Børn er søde – især når de sover”, udgivet på Min-mave.dk.

Brevkasse – om dårlig søvn hos baby

Helles brevkasse er stedet hvor du får svar på spørgsmål om babyzoneterapi og andre emner relateret hertil. Brevkassespørgsmålet nedenfor kommer fra et par desperate forældre til søn på 8 måneder som sover virkelig skidt. Han bliver lagt kl. 19.30 og sover en halv times tid og vil herefter slet ikke sove. Helle svarer på spørgsmålet.

Spørgsmålet til brevkassen: Hej Vores søn på snart 8 mdr. Sover virkelig skidt. Han bliver lagt kl 19:30 og virker til at sove tungt, men vågner op efter 30-40 min. Vil derfra så slet ikke sove, trods han er mega træt og pivet. Han har ikke problemer med maven. Men er det noget du kan hjælp os med? Det har stået på et Par måneder og han sover på samme måde om dagen. Vh de desperate forældre.

Svaret fra brevkassen: Tak for spørgsmålet til brevkassen om dårlig søvn, og er det noget du kan hjælpe os med?

Mange andre forældre siger, at jeg har hjulpet deres små børn med  Jeg hverken kan eller må give garanti. Desværre. Responsen er forskellig. Enkelte har sagt, at nu sover den lille igennem, Nogle siger, at den lille har fået en mere rolig søvn, andre siger, at den lille vågner færre gange. Det afhænger selvfølgelig også af, hvor mange behandlinger den lille får. Det er kun i sjældne tilfælde, at det er klaret med blot en behandling. Nogle har endda givet den tilbagemelding, at nu sover den lille igennem. Ud fra din korte beskrivelse, så lyder det til, at det kan handle om en ubalance hos jeres søn. Problemet kan sidde mange andre steder end i maven.

Jeg har også skrevet et par artikler om søvn som I selvfølgelig er velkomne til at læse; Den ene på Barneguiden.dk og og den anden på Min-mave.dk.

Ja tak til baby prutter og afføring

Demo af prutte og afføringspunkt

Demo af prutte og afføringspunkt

Mange babyer har døjer med luft i maven eller mere korrekt tarmene og problemer med afføringen.

Det gør så ondt på os forældre, når baby har svært ved at komme af med prutter og afføring. Her får du et tip til, hvordan du kan hjælpe din baby med det.

Din babys prutter og afføring kan hjælpes på vej ved at holde blidt lige over hælen på indersiden af hver babyfod som vist på fotoet.

Såfremt baby protesterer og dermed siger “”nej tak””, så respekter det og prøv igen på et senere tidspunkt.

Nogen gange starter prutteriet mens du holder på de 2 punkter, andre gange fyldes bleen. Nogen gange sker intet her & nu og så sker det senere – måske meget senere.

Hvis baby reagerer modvilligt på punkterne, så kan du alternativt hoolde om babys fødder. Det er stort set altid et hit.”

Ja tak til baby kommer af med prutterne og dermed giver slip på luft i maven og afføring – det giver glæde i det lille hjem.

Brevkasse – om urolig søvn og hård mave

Helles brevkasse er stedet hvor du får svar på spørgsmål om babyzoneterapi og andre emner relateret hertil. Brevkassespørgsmålet nedenfor kommer fra en far til en datter på 7 måneder som sover rigtig uroligt og har den sidste måned haft hård mave. Helle svarer på spørgsmålet.

Spørgsmålet til brevkassen: Hej Helle. Vores datter på 7 måneder sover rigtig uroligt. Om dagen sover hun for det meste 3 gange af 20-40 minutters varighed. Og om natten sover hun omkring ved en 20 tiden frem til kl 00 hvor hun skal have mad og derfra vågner og skal have sutten hvert kvarter ca. Hun har i 1 måned nu haft hård mave og er nu blevet værre i og med at det gør rigtig ondt og med gråd. Hvad kan vi gøre for at forbedre disse problemer?

Svaret fra brevkassen: Tak for spørgsmålet til brevkassen om søvn og hård mave og hvad der kan gøres. Mit fokus er på din datters hårde mave, da vores fordøjelse er det mest grundlæggende og når hendes afføring normaliseres, så er der god chance for, at det også får positiv effekt på søvnen.

Her er ti forslag, hvor der forhåbentligt er et eller flere som kan have god effekt på din datters hårde mave:

 1. masser af væske, gerne vand
 2. fennikelte
 3. sveskesaft – opskrift kan du finde her
 4. semper dråber (som tidligere hed biogaia dråber)
 5. de homøopatiske dråber Chicorium cum stanno – dosering fremgår af pakken, ellers spørg, når du køber dem
 6. zoneterapi
 7. blid mavemassage i urets retning
 8. masser blidt på ydersiden af begge knæ
 9. masser blidt på siden af låret
 10. blid massage af lænden

Det er mit håb, at din datters mave snart er velfungerende og at det også vil indvirke positivt på hendes søvn. Et par søvnråd, nej fire søvnråd

 1. nulr din datters øre på kanten af øret
 2. Belladona D12 – spørg om dosering ved køb
 3. en dråbe lavendel fin under hovedpuden
 4. hold om hendes fødder. Jeg ved flere som holder om de små fødder, når uro om natten, og så falder den lille hurtigt til ro igen

Glædelig jul – inden længe.