Hjælp, jeg har brystbetændelse!

Baby ammende ved mors bryst

Baby ammende ved mors bryst

Brystbetændelse – hvad gør jeg?

I kraft af mit arbejde som Babyzoneterapeut kommer jeg i mange hjem. Selv om fokus er på babyerne, så taler jeg af gode grunde meget med jer forældre og en af de ting jeg har bemærket er, at mange af jer der er ammende mødre har – eller har haft – brystbetændelse.

Er du en af dem der har haft, eller måske ligefrem har, brystbetændelse, så kan du formodentligt nikke genkendende til, at det du bliver tilbudt af den konventionelle lægeverden enten er en recept på en penicillinkur eller en creme du kan smøre på brystvorten.

Flere gange har jeg spurgt mig selv hvad du som ammende mor kan gøre selv, hvis du får brystbetændelse – enten som supplement til en lægelig behandling eller før du søger læge.

Jeg vil her gerne understrege, at jeg er helt klar over at brystbetændelse er noget vi skal tage meget alvorligt, det kan teoretisk set blive meget farligt, så hvis du er det mindste i tvivl om hvor alvorligt du er ramt – søg læge!

Men brug gerne nedenstående råd til at afhjælpe og forebygge – også før du søger læge, hvis du kan mærke du ikke er alvorligt ramt.

Råd til at afhjælpe og forebygge brystbetændelse

1. Hold dit bryst varmt – hele tiden. Brug gerne uldne ammeindlæg og hold også fødderne varme (fødderne er din jordforbindelse).

2. Tjek løbende din temperatur, får du feber – kontakt straks lægen.

3. Tag et varmt bad og lad det varme vand løbe ned over brystet. Når du er godt opvarmet, så masser blidt brystet og arbejd på at massere betændelsen ud.

4. Am løs – alt hvad du kan og magter. Bliver det for meget for dig eller din baby, så tøm brystet med håndkraft eller med hjælp fra en ”malkemaskine”, også kendt som en brystpumpe – og giv mælken på flaske. Velvidende at ikke alle babyer synes et skift fra bryst til flaske er ok – men engang imellem kan det være nødvendigt.

5. Læg varme omslag/klude henover brystet/brysterne – eksempelvis ved at gøre et håndklæde vådt som du lægger i mikroovnen og tager ud, når du finder det tilpas varmt. Når det er tilpas varmt lægger du et ekstra håndklæde, eller en plastpose, uden på det varme håndklæde og tager det op på brystet. En anden mulighed er en (mikro-)opvarmet rispose eller kirsebærstenspude.

6. Få fat i en god varmedunk og suppler med massage, når brystet er varmt.

7. Brug muslingeskaller under ammeindlægget, så der hele tiden er luft omkring selve brystvorten. Det råd har jeg fra FDZ zoneterapeut Anne Torpegaard Lund

De homøopatiske input

8. En anden mulighed er PHYTOLACA DECANDRA 30C. Det er det mest effektive og mest benyttede homøopatiske middel mod brystbetændelse. Det kan bruges, hvis brystet er hårdt, buler og du kan mærke klumper.

9. CASTOR EQUIS 12C kan du bruge, hvis betændelsen bliver kronisk. Symptomerne er her ekstremt ømme bryster. Her kan du ikke engang tåle dit tøjs berøring på dine bryster. Det er rødt omkring brystvorte(rne) og intens kløen i brystet. Husk det nu… Søg altid professional hjælp hos læge, hvis du er i tvivl eller ingenting hjælper. Det kan være der er en anden årsag til betændelsestilstanden end forventet.

10. Derudover findes CROTON TIGLIUM 30c eller 200C. Det kan du bruge ved smerter og stik, der stråler ud fra brystvorten gennem brystet og bag til ryggen, når du ammer. Brystvorten er her hård og hævet og betændt og du kan muligvis have udviklet bylder. Det klør voldsomt og du har en brændende fornemmelse/smerte i og omkring brystet.

11. BORAX 30C er god, hvis betændelsen skyldes svamp. Her er det svært for barnet at indtage mælken, da mælken hurtigt stivner. Ofte er der her også smerter i det andet bryst, hvis det kun er det ene der er ramt.

Instruktion – sådan indtager du den homøopatiske medicin (punkt otte, ni, 10 og 11):
• Ved intens betændelse og frembrud – indtil bedring – tag tre piller om dagen fordelt på morgen, middag og aften.
• Ved mildere frembrud – tag en pille om dagen i tre dage.

Hvis der ingen bedring er efter tre piller, prøv da anden medicin eller kontakt din homøopat.

Tak til homøopat L.che Dorte Jensen fra resoubo.dk som har bidraget med de homøopatiske input ovenfor.

Og husk det nu…

Såfremt du er ramt af brystbetændelse, så husk altid at søge læge, hvis du er det mindste i tvivl om hvor alvorligt det er.

Hvad er dit bedste råd mod brystbetændelse?

Helle Munk er Københavns eneste cyklende babyzoneterapeut

Babyzoneterapi fik sat gang i denne lille piges mave.

Babyzoneterapi fik sat gang i denne lille piges mave.

Pressemeddelelse

Helle Munk er Københavns eneste cyklende babyzoneterapeut

På 9. år cykler Helle Munk København tyndt for at behandle babyer. Hun er nemlig babyzoneterapeut i sin virksomhed stress-a.dk. Helle behandler sine små klienter hjemme i deres vante omgivelser, så de og deres forældre kan føle sig trygge.

En glad baby er en glad familie

Helle Munk er Københavns eneste cyklende babyzoneterapeut. Med den blide behandlingsform zoneterapi tager Helle nænsomt hånd om babyer og gør en stor forskel for både babyer og familier. For en glad baby betyder en glad familie.

Helle Munk sparer babyer og forældre for en masse besvær ved at cykle hjem til sine små klienter og behandle i trygge omgivelser, hvilket også gør baby mere modtagelig. Babyzoneterapi er en naturlig og afslappende behandlingsform, som på forsigtig vis styrker små kroppe og øger din babys sundhed og velvære.

Babyzoneterapi behandler bl.a. mavekneb, forstoppelse, søvnproblemer, generel uro og kolik. Det er Helle Munks mission at hjælpe babyer og forældre til ro, tryghed og velvære. De fleste forældre vil på et eller andet tidspunkt opleve, at deres baby har problemer med maven. Det kan skyldes tarmsystemet, der endnu ikke er fuldt udviklet. Som forældre er det hjerteskærende at se sit lille pus i smerte. Men den gode nyhed er, at babyzoneterapi ofte kan afhjælpe problemet.

Babyzoneterapi er for både babyer og småbørn. De nyder godt af Helle Munks rolige stemme og magiske hænder.

Som noget nyt tilbyder Helle Munk nu også barselscoaching med henblik på at styrke nybagte forældre til en god og glædelig barsel.

Nyhed: barselscoaching

Det kan være overvældende at blive forælder, særligt første gang. Tiden på barsel er både livsbekræftende og fantastisk. Men det er også en tid fyldt med udfordringer og bekymringer – og måske lever virkeligheden ikke altid op til forventningerne. Med barselscoaching vil Helle Munk gerne hjælpe nybagte forældre til at føle glæde og overskud ved den nye rolle. Læs mere herom på hjemmesiden https://www.stress-a.dk/barselscoaching.

Navlebrok i relation til babyer

Terapeut-DeeDee-Schmidt-Pedersen

Terapeut-DeeDee-Schmidt-Pedersen

Hvordan viser navlebrok sig?

Navlebrok, hvad enten det er hos babyer eller voksne, vil vise sig som en lille åbning i bugvæggen på den ene eller anden siden af navlen eller i selve navlen. Dette betyder, at der kan trænge en lille smule af tyndtarmen ud som viser sig som en udposning, en bule som varierer i størrelse fra en hasselnød til en valnød. Hvis åbningen er i selve navlen vil denne poppe ud i stedet for at danne en fordybning.

I langt de fleste tilfælde forsvinder navlebrokket i løbet af babyens første år. Jeg anbefaler dog altid behandling af brokket, hvis jeg bliver kontaktet på grund af det. Eller hvis jeg erfarer det ved det ”fødselsgave tjek” jeg tilbyder til de ny babyer som fødes i mit klientnetværk.

Hvad skal man lægge mærke til?

Det som man skal lægge mærke til er, om man let og uden besvær kan reponere brokket. Det vil sige trykke det tilbage på plads. Hvis man kan det, kan det behandles manuelt. Hvis ikke brokket kan trykkes tilbage uden besvær skal man være opmærksom på, at der kan ske en inkarceration. En Inkarceration er en indeklemning af det stykke tarm som sidder uden for åbningen i bugvæggen. I sådanne (sjældne) tilfælde anbefaler jeg at kontakte egen læge.

Navlens vigtige rolle

Navlen spiller en vigtig rolle helt fra starten af livet i fostertilstanden og fortsætter denne vigtige funktion i resten af livet. Efter undfangelsen begynder fosteret at udvikle sig og forbinde sig med væggen i livmoderen. Navlen og navlestrengen skabes og nærer fosteret, mens det udvikler sig. Der hvor næringen, gennem navlestrengen går ind i fosteret, betegnes som navlecenteret. Fra navlestrengen går den nærende livsenergi til venstre nyre. Så til højre nyre, ned til forplantningscenteret, gennem mellemkødet og op gennem rygsøjlen til hjernen. Herfra strømmer den gennem tungen og tilbage til navlen. Dette kaldes det mikrokosmiske kredsløb. Den fysiske føde fås ligeledes fra navlecenteret og det er også her kroppen skaffer sig af med affaldsstofferne.

Efter fødslen er navlecenteret stadig meget aktivt og afbalancerer kroppens forskellige energiniveauer. Samt det er center for den rent fysiske tyngdekraft, når vi sidder, står og er i bevægelse. Kroppen bevæger sig stadig omkring dette center som da vi var i fostertilstanden. Navlecenteret bearbejder og omdanner de forskellige energiformer fra vores føde til en form for livsenergi. Det sker i samarbejde med den fysiske fordøjelsesproces som vores krop da kan bruge.

Hvis der er adhærencer (arvæv eller andet sammenklistret væv) eller stagnationer af energi i dette område kan det forårsage problemer med at få nok energi til at nære organerne. Og generelt påvirke kroppens energisystem.

Navlens store effekt

Jeg har igennem mine mange år som terapeut haft stor interesse for navlen og udforsket navlecenterets indvirken på rigtig mange tilstande i kroppen. I mine behandlinger involveres navlen ofte med stor positiv effekt på de ubalancer som mine klienter henvender sig med. Jeg bliver til stadighed bekræftet i at navlen har forbindelse til så at sige alt i kroppen.

For et par år siden udviklende jeg en 2 dages workshop omhandlende navlen. Her introduceres kursisterne for en del af forbindelserne til navlen med teknikker som de kan bruge stort set til alle ubalancer i kroppen. Mine egne og mine kursisters erfaring er, at behandling med udgangspunkt i navlen og navlecenteret ofte hjælper vores klienter videre til et lettere sted i livet.

1000 tak til DeeDee for dette informative og godt skrevne indlæg om navlen.

Terapeut DeeDee Schmidt-Pedersen kan du læse mere om her;
www.denindregaard.dk
www.fulcruminstitute.dk

 

Kraniosakralterapi til babyer

Kraniosakralterapeut Lars Henrik Lundsgaard giver også kraniosakralterapi til babyer

Kraniosakralterapeut Lars Henrik Lundsgaard giver også kraniosakralterapi til babyer

Kraniosakralterapi er ligesom zoneterapi også godt til spædbørn og babyer.

Det forekommer ofte, at nyfødte har fået nogle behandlingskrævende knubs i forbindelse med fødslen. Næsten alle har spændinger i nakkemuskulaturen, som er opstået under påvirkning af presseveerne på vej ud eller i forbindelse med forløsningen.

Spændinger

Disse spændinger kan, hvis de ikke opløses umiddelbart efter fødslen, give alvorlige konsekvenser. Det kan blandt andet være skævt kranie, spændt gane, skævvridning i rygsøjle, afklemning af vagusnerven og hermed problemer med synkefunktion, fordøjelse og afføring.

Kraniosakralterapi til babyer

Det er ikke altid at dette kan løses med zoneterapi og da kan det være på sin plads af anvende kraniosakralterapi, som er blide og nænsomme teknikker, der respektfuldt forløser det væv, som som er plaget af spændinger.

Behandlingen varer 30-50 minutter og et forløb strækker sig typisk over to-tre gange.

Tak til kraniosakralterapeut Lars Henrik Lundsgaard, http://www.kliniklundsgaard.dk/ for dette oplysende indlæg

 

 

 

 

 

Osteopati til babyer og småbørn

De trange forhold i livmoderen og de kraftfulde belastninger spædbarnet udsættes for ved fødselen, både almindelige og komplicerede fødsler, kan være medvirkende til, at der opstår fejlstillinger, skævheder, mobilitetsindskrænkninger og ubalancer i det lille barn.

Spædbarnet undersøges grundigt for at afdække årsagen til en eventuel ubalance og eller fejlstillinger.  De teknikker der benyttes til behandling af babyer og små børn, er specielt tilpassede. Behandlingens formål er at genoprette normal bevægelse i kroppen og derved giver barnet de bedste forudsætninger for en problemfri udvikling.

Typiske symptomer på ubalancer er blandt andet:

  • Skrigebørn/Kolik
  • Nedsat bevægelse i nakke eller krop
  • Skæv hoved- & kropsstilling, asymmetri i hovedfacon og/eller ansigt
  • Gylpebørn /reflux
  • Sen motorisk udvikling
  • Fordøjelse/afførings problematikker
  • Spiseproblemer
  • Dårlig søvn

og hvor Osteopati til babyer og småbørn kan være med til at gøre en forskel.

Hvad er Osteopati?

Osteopati er en helhedsorienteret, undersøgelses og behandlingsform, hvor man søger årsagen til problemet og behandler denne manuelt. Osteopati er baseret på naturvidenskabelige fag, som eksempelvis anatomi, fysiologi, neurologi, biomekanik og sygdomslære.

Osteopater arbejder kun med deres hænder som behandlingsredskab og bruger teknikker som ledfrigøring via blid manipulation eller mobilisering. Muskler og andet bindevæv, så som fascier, ledkapsler og ledbånd, behandles med tilpassede stræk, mobiliserings- og muskelenergiteknikker.

Behandlingens formål er at genskabe normal bevægelighed og cirkulation, hvilket giver mulighed for, at de store systemer i kroppen:  bevægeapparat, organsystem og nervesystem (via krainosakralsystemet)  har optimale arbejdsbetingelser.

Osteopati har eksisteret siden 1874, og er en autoriseret sundhedsprofession i England, Malta, Portugal, Finland, Island, Schweiz, Frankrig og Lichtenstein. I Danmark arbejdes der aktivt på en autorisationsordning. alle medlemmer af Danske Osteopater bærer titlen M.R.O.DK, som er din sikkerhed for et højt fagligt niveau.

Didde Thorsted

Didde Thorsted

Didde Thorsted er uddannet autoriseret fysioterapeut, osteopat DO M.R.O. DK og naturmediciner. Hun har arbejdet med børn siden 1997 og er medejer af Qklinik, der har speciale i behandling af kvinder og børn.